.

.

keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Vapun iloisuus.

Ei voisi vappu paremmin alkaa, HYVÄÄ VAPPUA!

Rölliltä otettiin verinäyte 7. huhtikuuta 2014, joka lähetettiin Laboklinille. Verinäytteestä testattiin kaksi mahdollista sairautta, joita näillä lappalaisilla voi esiintyä. Tänään posti toi tulokset, ja ne saivat minut hymyilemään :)

Aina Valpas Maitomies, Rölli, on testattu seuraavista:

prcd-PRA tulos: N/N (clear)
Pompe disease tulos: N/N (free)

Ihana uutinen! :) Nyt vain häitä odottelemaan!Tässä vielä tietämättömille paimensukuisen lapinkoiran seuran selvennys edellämainituista testeistä:

PRA
on verkkokalvon asteittainen surkastuma, joka periytyy resessiivisesti. Kantajat ovat ilmiasultaan PRA:n suhteen terveitä. Sairailla yksilöillä näkö rupeaa heikkenemään asteittain verkkokalvorappeuman edetessä, ensimmäisenä oireena on hämäräsokeus. Sairailla koirilla voidaan silmän sähköisessä tutkimuksessa ERG:ssä havaita muutokset jo ennen verkkokalvomuutoksia.

prcd-PRA on ainoa PRA:n muoto, joka voidaan geenitestata vanhemmilta jo ennen astutusta. Jos toinen vanhempi on terve, pennut voivat olla korkeintaan kantajia, eivätkä itse siis sairastu. Tämä ei vielä poista mahdollisuutta sairastua toiseen PRA:n muotoon. Sairasta koiraa ei saa käyttää jalostukseen.

Pompen tauti
on glykogeeniaineenvaihdunnan sairaus. Sairaus ilmenee mm. oksentamisena, lihasheikkoutena sekä huonona rasituksensietokykynä tai heikkona kasvuna. Sairauden kantajuuden voi selvittää geenitestauksella. Jotta koira sairastuisi, kantajuuden täytyy periytyä molemmilta vanhemmilta. Kantajaksi testattua koiraa suositellaan käytettävän jalostukseen vain terveeksi testatun kanssa.

1 kommentti: